maandag 28 januari 2019

Tips voor het verzamelen van kunst

Tips voor het verzamelen van kunst

Het verzamelen van kunst kan een winstgevende hobby of zelfs een goede vorm van belegging zijn. Als u nieuw bent op het gebied van deze activiteiten dan kunt u gemakkelijk overweldigd worden door het enorme aantal mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Dus, om wat dingen gemakkelijker voor u, te maken zijn hier een paar tips voor iedereen die serieus kunst wil gaan verzamelen.

Waar maak je een keuze

Er zijn maar weinig plaatsen waar u werkelijk een keuze kunt maken uit een groot aantal schilderijen in verschillende vormen, technieken en uiteindelijk smaken. Natuurlijk zijn er de vele kunstwinkels, galeries en dergelijke en ook in interieurwinkels en soortgelijke zaken is nog wel eens iets te vinden. Maar een echt enorm groot aanbod hebben die meestal ook niet echt.

Verkopen uit eigen atelier

Veel artiesten vertonen hun werk in hun eigen atelier maar dat is vaak wat lastig toegankelijk omdat niet iedereen zomaar overal binnenstapt. De zogenaamde open-atelier routes die in veel plaatsen gehouden worden proberen hier een antwoord op te vinden. Ook sommige musea of grote exposities hebben soms een verkoophoekje.

Vondsten op markten etc

Echt interessante plaatsen om schilderijen te vinden zijn veilingen, antiek zaken, rommelmarkten, garageverkopen, kringloopzaken en vlooienmarkten. Hier kan soms werk van verbazend goede kwaliteit tussen zitten omdat de kunstwerken die daar verkocht worden soms al generaties lang in de familie aanwezig zijn en niemand meer weet waar het vandaan is gekomen. En wie het heeft gemaakt. Regelmatig duiken er in de media dit soort vondsten op. Dat zorgt er natuurlijk ook wel voor dat iedereen erop gaat letten...

Internet

Dan zijn er vele internetsites die schilderijen te koop aanbieden. Het is zelfs een zeer snel groeiend marktsegment. Sommige zijn een verlengstuk van het atelier van de kunstenaar, sommige zijn echte online galleries. Anderen hebben meer het gevoel van een soort veiling. Vaak zijn het een soort advertentieservice sites.

 Internet mist de emotie van een kunstwerk

Het grote probleem is dat u natuurlijk geen enkel gevoel hebt bij wat u koopt. Een foto is wat dat betreft doodgewoon bedriegelijk. Er bestaan geen cijfers van maar veel kunstenaars hebben geen echt goed gevoel bij het verkopen via internet en grijpen maar wat graag terug op de klassieke manieren om hun werk te laten zien.

Betrouwbaarheid koper

Een groot gevaar is de betrouwbaarheid van de verkoper. Eigenlijk kunt u het werk alleen maar zelf op gaan halen. Elke andere vorm van levering geeft u te weinig zekerheid. Bij een duurder werk mag u een verklaring van echtheid verlangen. Zeker als het een wat ouder werk is of een moderne die gemakkelijk te vervalsen is. Van sommige moderne kunstenaars lijken evenveel valse als originele werken in omloop te zijn.

Transport

Is afhalen gezien de afstand echt niet te doen doe dan heel goed onderzoek naar de verkopende partij. Als er ooit problemen zijn geweest is de kans groot dat die op internet te vinden zijn. Regel bij transport altijd een verzekering tegen beschadiging of zelf verloren gaan van het werk. Sommige transporteurs hebben een service waarbij ze constant kunnen tonen waar uw pakket zich op dat moment bevindt. Dat kan heel rustgevend zijn.


Huur een taxateur in

Ook veel kunsttijdschriften hebben een gedeelte met koop- en verkoopadvertenties. De betrouwbaarheid kan hier hoger zijn dan op internet maar echte garanties heeft u natuurlijk ook niet. Wat u wel kunt doen is vooral bij duurdere stukken om een taxateur in de arm te nemen om de realiteit van de vraagprijs te beoordelen. Zeker als u op deze manier een wat duurder stuk wilt verkopen is dit zeker aan te raden.

Het zal eventuele kopers een beter gevoel geven maar ook mensen die in het bezit zijn van vergelijkbare stukken zult u er zeker een plezier mee doen omdat die toch een gevoel zullen krijgen voor de waarde van hun bezit.